Toeren langs Essense boeren
Toerisme Essen heeft hard gewerkt aan het landbouwproject ‘Toeren langs Essense boeren’:
Er zijn 4 mooie landelijke fietsroutes gemaakt langs 27 actieve boerderijen in onze gemeente. We willen het vele werk en alle activiteiten op de boerderijen hiermee zichtbaarder en bekender maken. De routes starten alle drie op de locatie Karrenmuseum en Kiekenhoeve waar oude landbouwvoertuigen te zien zijn en eindigen steeds bij Robotland met de meest innovatieve transport- en robottechnieken. Door langs de boerderijen te gaan ontdek je welke evolutie hier ook heeft plaatsgevonden. Elke deelnemende boerderij krijgt hiervoor een knap geïllustreerd infobord met daarop algemene info over het bedrijf, interessante ‘wist-je-’ en ‘weet-je-datjes’, een leerrijke meerkeuzevraag en een QR- code die een mooi filmpje achter de schermen toont.
Wist je ook dat je bij 2 boerderijen op deze routes zelf een heerlijk softijsje kan tappen?
Bij melkveebedrijf Hanneken Tas is dat van eigen koeienmelk en bij de Mekkerhoek is dat een variant van geitenmelk. Smullen maar!
Je kan de gratis routes komen ophalen in De Tasberg.
Lekker fietsen
Ook dit jaar kan je weer genieten van een 'lekkere' fietstocht, van 44 km km lang. Onderweg strijk je neer op het gezellig terras van De Torteltuin voor een heerlijk voorgerecht, van Chagall voor het hemels hoofdgerecht en van 't Graan voor het zalig dessert.
Steeds mogelijk van donderdag tot en met zondag.
Route en eetvouchers in De Tasberg te koop à €35 p/p.
Deze activiteit loopt van 18 april t.e.m. 29 september '24
Fietsen in Essen en omgeving
Fietsen met de knooppunten, in België of Nederland, themaroutes of fietstochten vertrekkende vanuit het VVV kantoor,... het kan allemaal. Kom naar de Tasberg en bekijk ons aanbod :
- Moutainbikeroutes
- 'Toeren langs Essense boeren'
- 'Lekker fietsen': arrangement fietsen + 3 gangen menu
- Fietsknooppuntennetwerk van gans Vlaanderen
- Fietsknooppuntennerwerk van Nederland
- Themaroute : Heideroute 57 km
- Touch and go : Door ons 23 mooie fietsroutes uitgestippeld op het knooppuntnetwerk. Vertrek en aankomst aan ons VVV-kantoor; van 23km tot 77km.
- Kinderfietsroutes: 3 leuke tochten tussen 13 en 20 km
Bewegwijzerde Fietsroutes
Gedetailleerde kaarten en brochures zijn verkrijgbaar in "De Tasberg". Alvast een paar interessante vertrekpunten met parking in Essen: Karrenmuseum/Kiekenhoeve en de Bakkersmolen (Wildert)
Heideroute - 57 km
Door Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Terecht een klassieker onder de fietsroutes (de eerste bewegwijzerde route in de provincie Antwerpen!), die zowel de Kalmthoutse Heide als de Horendonkse gemeentebossen, de Nieuwmoerse Maatjes en het Wuustwezelse vlakke weide- en akkerlandschap doorkruist. Toeristische toppers als het Karrenmuseum, het Bijenteeltmuseum en de Bakkersmolen liggen op je weg. Je vindt hieronder een kaartje én ook een link naar de folder van de Heideroute, die je dan kan downloaden en/of afdrukken
heideroute 2020 folder.pdf (4009KB) |
Rolstoelfiets te leen.
Essen is de eerste gemeente in Vlaanderen, waar, in samenwerking G-Sport Vlaanderen, een pilootproject van deze leenfiets wordt opgestart. Vleeshal van Gool, G-sport Vlaanderen, Crelan Foundation en het Essense gemeentebestuur hebben ervoor gezorgd dat iedereen kan meedoen. De groene omgeving van Essen leent zich natuurlijk prima voor het maken van een fietstocht met de rolstoelfiets. De fiets kan zowel door toeristen als Essenaren gratis ontleend worden. Hiervoor moet wel een reservatie gedaan worden (3 dagen op voorhand!) bij VVV de Tasberg. Vanaf 2 april 2024 kan je de fiets weer reserveren en staat hij klaar voor gebruik door iedereen. Er wordt wel een waarborg van €100 gevraagd.
Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen
Een woordje uitleg voor wie voor het eerst langs het knooppuntennetwerk fietst. Toerisme Provincie Antwerpen maakte een inventaris van de veiligste en landschappelijk meest aantrekkelijke fietspaden. De knooppunten zijn die plaatsen waar de fietspaden elkaar kruisen. Elk knooppunt in het netwerk heeft een nummer. Aan de hand van deze knooppunten stippel je een fietstocht uit. Je bepaalt zelf hoe lang je tocht wordt en waar je naar toe wil.
Bestudeer voor je vertrekt even de kaart. Maak een lijstje van de knooppunten waarlangs je wil fietsen. Tel de afstanden tussen de knooppunten op en je weet precies hoe lang je fietstocht wordt. Wanneer je je huiswerk goed gemaakt hebt, hoef je tijdens je trip alleen de nummers in het oog te houden. De prima signalisatie doet de rest. Bij kruisingen, splitsingen en afslagen tussen de knooppunten staan rechthoekige borden, met daarop een richtingpijl en het nummer van het knooppunt waar je naartoe rijdt. Verder zijn er borden die verwijzen naar dorpscentra of belangrijke toeristische attracties en borden die signaleren dat je een knooppunt nadert.