Turfpad 1 (18,6 km)

Knooppunten 18-26-6-27-28-31-32-33-99-72-73-71-47-93-92-95-98

Tussen knooppunt 18 en 28 volg je de grens tussen Nederland en Vlaanderen en passeer je op korte afstand de grenspalen 244 tot 241.

Iets verder ten oosten van knooppunt 18 bevindt zich de verdwenen grenspaal 245, die pas werd terug geplaatst in 2004. Deze werd geplaatst in de berm van de weg, omdat de werkelijke grens in de wegbedding valt. Bij verschillende wegwerkzaamheden aan deze weg werd de paal eerst onder het wegdek gestoken, maar bij latere werken weer verwijderd, vandaar de nieuwe paal. Op het wegdek is de werkelijke grens aangeduid. Tussen knooppunt 18 en 6 ligt een 3 km lange smalle strook grond die qua verkaveling afwijkt van de omgeving. Deze strook doet door zijn vorm en ligging sterk denken aan de waterscheidingen die men elders in het veen aanlegde door gewoon een strook van 100 m veen te laten zitten. Inmiddels is dat veen natuurlijk ook verdwenen, maar de strook ligt er nog.

Aan knooppunt 32 zie je de kerk van Nispen, 1000 jaar geleden ook de parochie voor de dorpen Roosendaal, Essen en Kalmthout.

Tussen knooppunt 72 en 73 wandel je rond het Rozenven, in het verleden een turfput, thans een klein en zeer gevarieerd natuurgebied op het landgoed Visdonk. Het meest opvallende in dit gebied is dit mooie waterhoudende ven, dat wordt omringd door verschillende landschappen: bos,moeras, heide en landbouw.

Vanaf 1250 versnelden de ontginning en ontwikkeling in deze streek aanzienlijk. Bij Roosendaal werd een rechthoekig blok veengebied van 2,7 bij 10,8 km aan Vlamingen verkocht en “de moer van de Vlamingen” genoemd. Tegenwoordig "de Lage Zeg" en "Laagveld" genoemd. Zij organiseerden uiteindelijk het feitelijke turfgraven. De turf werd via 2 uitvoerhavens, waarvan één op 2,5 km ten noorden van Roosendaal: “Deurlecht” en de ander vlak achter het huidig station van Roosendaal, per schip naar Gent en Brugge gebracht.

Al wandelend door dit gebied loop je aan knooppunt 95 en 98 naast de Natte of Eldersche turfvaart, in Vlaanderen de Rozendaalse turfvaart genoemd (1449). Hierlangs werd in hoofdzaak de turf van de Nieuwe Moeren ( Nieuwmoer), waaronder de Maatjes, afgevoerd. Zo’n turfvaart was vroeger 4 tot 6 m breed en moest dus een behoorlijke hoeveelheid water bevatten om een konvooi van schepen (vletten) beladen met turf te vervoeren. Daarvoor diende vaak het water uit de vele vennen en meren die in de buurt van de vaart lagen. Sluizen en stuwen speelden in dit hele watersysteem een essentiële rol.Naar boven

Actuele berichten

Fotowedstrijd

Vind je het leuk om foto's te nemen van Essen, doe dan mee met onze fotowedstrijd n.a.v. ons 25-jarig bestaan. Een vakkundige jury selecteert de besten uit al de inzendingen. Mooie geldprijs (in cadeaubonnen) info: 03 677 19 91 of info@vvvessen.be

Lees verder...

Evenementen volgende maand


Essen Kalmthout Kapellen Wuustwezel