Bewegwijzerde wandelroutes

Ontdek de mooiste natuurgebieden in en rond Essen viaons wandelknooppuntnetwerk 'Kempense Heide'.

Bewegwijzerde wandelroutes

Wildertse Duintjes

Wandelen in de Wildertse Duintjes

Natuurgebied te Essen-Wildert waar een  Bosleerpad van ongeveer 3 km is aangelegd. Het terrein is heuvelachtig en beplant met loof- en dennenbomen. In de levendige kikkerpoel krioelt het van padden en salamanders.

Horendonkse bossen

Een keur aan prachtig uitgestippelde wandelpaden wacht u in dit 120 ha grote, hier en daar heuvelachtige naaldbosgebied, eigendom van de gemeente Essen. Verpozen kan bij de taverne De Bosrust, een geschikt vertrekpunt voor één van de bewegwijzerde wandelingen.

De Kalmthoutse Heide

Dit 1800 ha grote, geklasserde heidelandschap ten zuidwesten van Essen is uniek: heide, duinen, vennen en moerassen met een karakteristieke flora en fauna. Vooral een aanrader tussen half augustus en half september, wanneer de heide "op z'n purperst" bloeit.

De Maatjes

Wat er overbleef van het vroegere natuurgebied is nu een geklasseerd natuurreservaat ten zuidoosten van Essen. In dit unieke natuurreservaat met rietvelden, broekbosjes en natte weilanden hebben zeldzame riet- en weidevogels hun broedplaats.

Bewegwijzerde wandelroutes

De Buissche Heide (NL)

Ter hoogte van het Nederlandse Zundert, oostelijk van Essen, biedt dit landgoed met zijn velden, rododendrons en vogels niet alleen mooie natuur maar ook een stukje cultuurhistorie. De dichteres Henriette Roland Holst verbleef er en schreef er haar gedichten. In de omgeving is het mogelijk in de abdij Maria Toevlucht van de Trappisten de vespers bij te wonen.

De Rucphense Heide (NL)

Maar liefst 1200 ha natuurschoon ten noordoosten van Essen gelegen: dichte dennenbospercelen afgewisseld met loofhout. In de zogenaamde binnenweiden treffen we heide en brem aan. Meerdere wandel-, fiets- en ruiterpaden met verspreide picknickplaatsen.

De Wouwse Plantage (NL)

Noordwestelijk van Essen ligt dit geklasseerde natuurreservaat met naald- en loofbossen, monumentale bomenlanen, zandverstuivingen en vennen. een gevarieerd landschap met rijke flora en fauna en diverse wandelmogelijkheden.

Het Grote-Routepad GR5

Ook de fervente wandelaar vindt zijn gading: de GR5 (verbinding Noordzee-Rivièra) verbindt Bergen op Zoom met Nice en leidt via Essen, Zoersel en Grobbendonk naar Averbode over een afstand van 111 km.Naar boven

Actuele berichten

Fotowedstrijd

Vind je het leuk om foto's te nemen van Essen, doe dan mee met onze fotowedstrijd n.a.v. ons 25-jarig bestaan. Een vakkundige jury selecteert de besten uit al de inzendingen. Mooie geldprijs (in cadeaubonnen) info: 03 677 19 91 of info@vvvessen.be

Lees verder...

Evenementen volgende maand


Essen Kalmthout Kapellen Wuustwezel