Lezing “Architecturaal erfgoed in Essen' Jos Van Loon

Wanneer : vrij 21/04/17 om 20:00
Locatie : GC de Oude Pastorij
Essendonk 3
2910 Essen
Prijs : € 7,00 (Basisprijs: € 7; leden Df: € 5)

“Architecturaal erfgoed in Essen, de weerspiegeling van 150 jaar dorpsgeschiedenis”Gastspreker van eigen bodem: Jos Van Loon

Vrijdag 21 april om 20.00 u.
“Architecturaal erfgoed in Essen,
de weerspiegeling van 150 jaar dorpsgeschiedenis”
Gastspreker van eigen bodem: Jos Van Loon

Jos Van Loon is een geboren en getogen Essenaar. Eind jaren 70 studeerde hij architectuur aan het HIS Lukas in Gent en vulde hij zijn avonduren met cursussen ceramiek en monumentenzorg. Zijn stage deed hij in Leuven en hij bleef er 6 jaar plakken op een architectenbureau gespecialiseerd in klinieken, scholen, bejaardenhuizen en gerechtelijke expertises. De KUL was dichtbij en Jos combineerde zijn werk met de studies kunstwetenschappen. Nadien belandde hij in Brussel, waar hij met collega’s werkzaam was in de kantoorsector; wat zou je anders verwachten in de hoofdstad. Een beetje sociaal engagement was nooit ver weg. Als preventieadviseur stond hij mee aan de wieg van de beroepsvereniging voor veiligheidscoördinatoren in de bouw. Maar de lokroep van Essen bleef en er zijn weinig straten in Essen waar hij niet één of ander spoor achterliet. (Chr.)

De spreker aan het woord:
“Graag wil ik jullie meenemen op een ontdekkingstocht doorheen zo’n 150 jaar evolutie van bouwen, wonen, architectuur en ruimtelijke ordening. Essen ontsnapt niet aan wat er in de rest van de wereld leeft aan ideeën, technische en sociale ontwikkelingen.
Essen en zijn bebouwing is de kapstok, de springplank om door te bomen over recente evoluties in het denken over vormgeving, wonen en samenleven.
Want onze gemeente is een interessant en op sommige vlakken speciaal geval. In de 19 de eeuw kroop Essen op uit de armoedige heidegrond tot het welvarende dorp dat wij nu kennen. Er werd en wordt lustig gebroken en gebouwd in Essen. Als architect ben ik uiteraard een bevoorrecht getuige van wat er zich de voorbije 40 jaar afspeelde. Het heeft professioneel geresulteerd in het maken van de plannen voor enkele honderden huizen en bouwsels van allerlei aard.
Voor één keer willen we eens met plezier achterom kijken naar al die prettige ontmoetingen en confrontaties met mensen en gebouwen: hoe je in Essen echo’s terug vindt van wat in de wereld aan de gang is.
Een blik werpen op het verleden is boeiend, maar belangrijker is de inspiratie die we uit haar analyse kunnen halen. Om morgen weer betere, wellicht gans andere plannen te maken, weer te breken en te bouwen. “

Bijdrage: 7 euro, leden Davidsfonds: 5 euro

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lezing “Architecturaal erfgoed in Essen' Jos Van Loon
© Lezing “Architecturaal erfgoed in Essen' Jos Van Loon

Contact informatie

Adres : Essendonk 3
2910 Essen
Website : http://www.davidsfondsessen.net

Meer tips op www.UitInVlaanderen.be
Zelf een activiteit toevoegen ? Dat kan via www.UitDatabank.beNaar boven

Actuele berichten

Elfje Fien is weer wakker.

vertellingen gaan door op 8 april, 13 mei, 10 juni, 8 juli, 12 augustus, 9 september en 14 oktober om 14u. Inschrijven verplicht 03 677 19 91 of info@vvvessen.be. € 5 per kind en €2.50 per volw . In elke groep kunnen 20 kleuters deelnemen

Lees verder... Parkgolf

Dé activiteit voor groepen en families!!

Lees verder...

Evenementen volgende maand


Essen Kalmthout Kapellen Wuustwezel