Leesclub: "Kruso" van H. Claus - Moderator Wim Thomassen

Wanneer : vrijdag 21 december 2018 van 20:30 tot 22:00
Locatie : GC de Oude Pastorij
Essendonk 3
2910 Essen
Prijs : € 0,00 (Basistarief: 0,00 €)

Vrijdag 21 december om 20.30 u. in G.C. De Oude Pastorij: Leesclub: “Kruso” van Lutz Seiler Moderator: Wim Tomassen 1989 was het jaar dat Duitsland terug één land werd. Het boek “Kruso” speelt zich af in dat jaar en het verhaal is gesitueerd op het eiland Hiddensee voor de kust van het eiland Rügen in de Oostzee. Van daaruit trachtten mensen die zich in de DDR (Deutsche Demokratische Republik ...

Vrijdag 21 december om 20.30 u. in G.C. De Oude Pastorij:
Leesclub: “Kruso” van Lutz Seiler
Moderator: Wim Tomassen
1989 was het jaar dat Duitsland terug één land werd. Het boek “Kruso” speelt zich af in dat jaar en het verhaal is gesitueerd op het eiland Hiddensee voor de kust van het eiland Rügen in de Oostzee. Van daaruit trachtten mensen die zich in de DDR (Deutsche Demokratische Republik of Oost-Duitsland) niet thuis voelden, het Westen te bereiken. Dit was bekend bij de autoriteiten en dus was er aangepaste controle door de geheime politie Stasi en de grenswachters van de Nationale Volksarmee. Velen verdronken of werden neergeschoten.
De hoofdfiguur Edgar Bendler ontvlucht een voor hem emotioneel moeilijke situatie. Hij stopt met zijn studie aan de universiteit van Halle en komt terecht op Hiddensee. Hier wordt hij aanvaard als keukenhulp in het restaurant Zum Klausern en hij wordt lid van de club van seizoenarbeiders op het eiland. Hij maakt er kennis met Alexander Krusowitsch (kortweg Kruso, een verwijzing naar Daniël Defoe’s personage Robinson Crusoe) die het als zijn taak beschouwt om de onaangepasten of uitgestotenen de vrijheid in henzelf te leren vinden. In de epiloog van het boek gaat de schrijver op zoek naar de mensen die de oversteek naar het Westen niet hebben gehaald.
Het is de debuutroman van Lutz Seiler, geboren op 8 juni 1963 in Gera, een stad in Thüringen in de DDR. Na een opleiding als bouwvakker begon hij te werken als metselaar en timmerman. Hij moest in dienst en tijdens de tijd in de Nationale Volksarmee kwam hij in contact met literatuur wat zijn interesse opwekte. Hij bewonderde de dichter Peter Huchel en begon gedichten te schrijven. Omwille van de uraniummijnen in de buurt van zijn geboortestad, speelt radioactiviteit in zijn werk vaak een rol als symbool. Na zijn dienst studeerde hij Duits aan de universiteiten van Halle en Berlijn tot 1990. In 1989 werkt hij als seizoenarbeider op Hiddensee. Hij publiceerde verscheidene dichtbundels en verhalen waarvoor hij prijzen mocht ontvangen. Sinds 1997 is hij literair directeur en beschermer van het Peter Huchel museum in Wilhelmshorst waar hij deeltijds woont en werkt. Hij woont de rest van de tijd in Stockholm bij zijn vrouw. Het boek “Kruso” waarvoor zijn vrouw de idee aanbracht en dat in 2014 uitkwam, werd bekroond met de Deutscher Buchpreis en de Uwe-Johnson-preis.
Op vrijdag 21 december kan u uw mening geven over het boek “Kruso” op de bespreking met Wim Tomassen als gespreksleider in de Tongerlozaal van het GC “De Oude Pastorij”, Essendonk 3 te Essen. De avond begint om 20.30 u. Iedereen is van harte welkom.
Bijdrage: vrije gift

Bron: UiTinVlaanderen.be

Kruso
© Nor Kultur

Contact informatie

Adres : Essendonk 3
2910 Essen
Telefoon : 036773518
Website : http://www.davidsfondsessen.net

Meer tips op www.UitInVlaanderen.be
Zelf een activiteit toevoegen ? Dat kan via www.UitDatabank.beNaar boven

Actuele berichten

Fotowedstrijd

Vind je het leuk om foto's te nemen van Essen, doe dan mee met onze fotowedstrijd n.a.v. ons 25-jarig bestaan. Een vakkundige jury selecteert de besten uit al de inzendingen. Mooie geldprijs (in cadeaubonnen) info: 03 677 19 91 of info@vvvessen.be

Lees verder...

Evenementen volgende maand


Essen Kalmthout Kapellen Wuustwezel