Leesclub: De ondergrondse Spoorweg. Mod. Annie Goris

Wanneer : vrijdag 9 maart 2018 van 20:30 tot 22:00
Locatie : GC de Oude Pastorij
Essendonk 3
2910 Essen
Prijs : € 0,00 (Basistarief: 0,00 €)

Vrijdag 9 maart om 20.30 u. in G.C. De Oude Pastorij Leesclub over “De Ondergrondse Spoorweg” van Colson Whitehead Moderator Annie Goris In de derde leesclub van het lopende werkjaar bespreken we een boek van een Afro-Amerikaanse auteur. Hij behandelt wat de tweede erfzonde van de Verenigde Staten van Amerika genoemd kan worden: de slavernij. De eerste erfzonde is de uitroeiing van de ...

Vrijdag 9 maart om 20.30 u. in G.C. De Oude Pastorij
Leesclub over “De Ondergrondse Spoorweg” van Colson Whitehead
Moderator Annie Goris

In de derde leesclub van het lopende werkjaar bespreken we een boek van een Afro-Amerikaanse auteur. Hij behandelt wat de tweede erfzonde van de Verenigde Staten van Amerika genoemd kan worden: de slavernij. De eerste erfzonde is de uitroeiing van de oorspronkelijke bewoners, die de ongelukkige naam Indianen hebben gekregen.

De auteur Colson Whitehead is goed geplaatst om het onderwerp slavernij te behandelen. Hij is niet blank. Ook al hebben zijn ouders goed geboerd, toch heeft hij kennis gemaakt met de nog steeds aanwezige vooroordelen en racisme. Colson Whitehead werd geboren op 6 november 1969 in New York City. Zijn ouders waren succesvolle ondernemers met een recruteringsbureau voor directiepersoneel. Hij volgde de lessen aan de Trinity School, een privé instelling aan de westkant van Manhattan. Nadien studeerde hij aan Harvard University. Vanaf zijn tien of elf jaar was hij al gericht op het schrijven en natuurlijk koos hij voor studies Engels maar ook voor theater meer bepaald toneelstukken. Hij studeerde aan het Afro-Amerikaanse departement. Na de universiteit begon hij als onafhankelijke schrijver zonder dienstverband te werken voor The Village Voice, een gratis weekblad in New York met bijdragen over kunst, cultuur, achtergrondinformatie en ook onderzoeksjournalistiek. Intussen begon hij romans te schrijven. In 2016 verscheen zijn zevende roman “The Underground Railroad” die hem een National Book Award for Fiction opleverde en waarvan hij nu nog aan het genieten is. Maar zoals hijzelf zegt zal het niet lang duren voor hij terug aan het werk moet gaan.
Het boek “De Ondergrondse Spoorweg” waarvoor de schrijver rond 2000 de idee had opgevat, beschrijft een deel uit het leven van de jonge slavin Cora, dochter van Mabel en kleindochter van Ajarry, die door Dahomeyaanse rovers uit haar dorp werd ontvoerd, de overtocht naar Amerika maakte en dan op een plantage in Georgia is terechtgekomen. Mabel heeft de kans gezien om van de plantage te vluchten en werd niet meer teruggezien. Cora zit met een dubbel gevoel voor haar moeder, liefde en bewondering maar ook woede omdat haar moeder haar in de steek heeft gelaten. Zij vlucht zelf ook en trekt door vier andere staten voor zij in het Noorden (de vrijheid?) komt. Voor elke staat is er een apart hoofdstuk afgewisseld met een hoofdstuk over een personage, wat de auteur de gelegenheid biedt om uit te weiden over bepaalde aspecten van de tijd of de slavernij.
De lezer krijgt door het boek een betere kijk op een verleden dat nog steeds gevolgen heeft in de huidige Amerikaanse maatschappij. De gruwelen van toen vormen de basis van de verhoudingen van vandaag, en daarom is het nuttig voor ons om daarover na te denken. Misschien kan uw aanwezigheid en inbreng op de leesclub van vrijdag 9 maart 2018 een aanzet daartoe zijn. Annie Goris zal ervoor zorgen dat de discussie op het goede spoor blijft en niet zal ontsporen.
Bijdrage: vrije gift

Bron: UiTinVlaanderen.be

foto boek "De ondergrondse spoorlijn"
© Colson Whitehead

Contact informatie

Adres : Essendonk 3
2910 Essen
Telefoon : 036773518

Meer tips op www.UitInVlaanderen.be
Zelf een activiteit toevoegen ? Dat kan via www.UitDatabank.beNaar boven

Actuele berichten

Beste wensen voor 2019! Met ne baksteen in de maag

Begeleide wandeling met onze gids Leo. Deze wandeling gaat door op zondag 17 maart 2019 om 13.30u. We vertrekken aan T&T in de Huybergsebaan 164 - 2910 Essen €2 per persoon Inschrijven:info@vvvessen.be of 03 677 19 91

Lees verder...

Evenementen volgende maand


Essen Kalmthout Kapellen Wuustwezel